W podprudnickich Szybowicach lokalnym specjałem jest SZYBOWIAK – torcik z wafli przekładany masą. Ten słodki deser jest wariacją wymyślonego pod koniec XIX w. PISZINGERA – wiedeńskiego przysmaku, który zyskał ogromną popularność w Austro-Węgrzech, w tym w Galicji. Dziś pragniemy przypomnieć ten nieco zapomniany smakołyk posiadający ciekawą historię i niezliczone wersje smakowe.
Zapraszamy do Muzeum Ziemi Prudnickiej przy ul. Bolesława Chrobrego 5 na kulinarno-historyczną pogawędkę i warsztaty połączone z degustacją SZYBOWIAKA.
Niedziela 17 września 2023 r.
Godz. 16:00
Wstęp wolny!
Organizatorzy:
Wydarzenie realizowane jest w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, które w 2023 r. odbywają się pod hasłem „Żywe dziedzictwo – tradycje od pokoleń”.
Publikacja: Wtorek, 29 sierpnia 2023r. godz.:12:09.