Czy wiesz, że śląskie pierniki były nie mniej znane od toruńskich? Nyskie placuszki, bytomskie kamyki, wrocławskie smakołyki i wiele, wiele innych słodkości rozsławiały nasz regionu. Na Boże Narodzenie Śląsk piernikami pachniał, a przygotowania do wyrobu tych korzennych specjałów rozpoczynały się już od św. Andrzeja! Niestety, dziś jada się mniej, najczęściej kupowanych, pierników. Zawsze jednak można wrócić do tradycji.
Zapraszamy osoby indywidualne i grupy na ?Piernikowe Święta - warsztaty wypieku pierników i pogadankę na temat wybranych zwyczajów bożonarodzeniowych?
Harmonogram zajęć:
W programie:
Koszt zajęć: 5 zł od osoby.
Zapisów można dokonywać telefonicznie: 77 406 80 60, mailowo: biuro@muzeumprudnik.pl lub osobiście w siedzibie muzeum.
Muzeum Ziemi Prudnickiej ? Arsenał
przy ul. Bolesława Chrobrego 5 w Prudniku
Sponsor projektu:
Bank Zachodni WBK
Publikacja: Wtorek, 24 listopada 2015r. godz.:16:30.